Wat is VoIP?


Wij geven je uitleg en voorbeelden

Ondanks dat je elke dag een telefoon in je handen hebt, sta je vast niet stil bij de techniek die erachter zit. 20 jaar geleden belden we nog over een koperdraadje naar vaste toestellen. Daarna kwam met de mobiele telefoon het draadloos bellen. Nu gaat de vaste telefonie over naar het internet. Dit heet VoIP. Maar wat is VoIP nu precies?


De term VoIP ontleed

VoIP staat voor ‘Voice over Internet Protocol’. Vrij vertaald betekent het ‘Stem over het internet’ of ‘Spraak over het internet’. Dit zegt je natuurlijk veel meer. Andere termen die vaak gebruik worden voor VoIP zijn ‘bellen via het internet’ en ‘internet telefonie’. Je komt ook geregeld cloud telefonie en hosted telefonie tegen.

Je spraak verpakt in kleine pakketjes

Je spraak loopt met VoIP niet meer via ISDN of koperdraden. Met VoIP verloopt dit proces anders. Wanneer je via VoIP belt, word je spraak omgezet in kleine datapakketjes. Deze pakketjes worden razendsnel verzonden naar degene met wie jij belt. Daar worden de pakketjes uitgepakt en hoort degene vervolgens wat jij zegt. Het transport van deze data gaat zo snel dat er amper een meetbare vertraging is.

Wat heb je nodig voor VoIP

Voor VoIP bellen zijn enkele zaken essentieel. We sommen ze voor je op:
1. Een internetverbinding, puur voor bellen via het internet
Om te kunnen bellen via het internet adviseren wij om hier een aparte internetverbinding of een apart stuk bandbreedte voor te gebruiken. Enkel en alleen voor je telefonie. Zo ben je verzekerd van een hoge spraakkwaliteit. Met X2com kunnen wij een DSL, Ethernet verbinding of glasvezelverbinding leveren. Het is mogelijk om deze verbinding ook extra te beveiligen zodat al je telefonie en communicatie data versleuteld wordt verstuurd.
2. Telefoonnummers, je vaste nummer niet meer vast
Met bellen via het internet wordt er in principe naar jouw IP-adres gebeld. Deze is gekoppeld aan je vaste telefoonnummer. Je hebt dus wel telefoonnummers nodig waar je bereikbaar op bent en waarmee je kan bellen. Stap je over van ‘normale’ telefonie naar VoIP bellen dan kan je jouw telefoonnummers gewoon behouden.
De term ‘vaste telefoonnummer’ is ontstaan omdat je telefoonnummer gekoppeld was aan een vaste locatie. Het telefoonlijntje kwam bij jou het pand binnen en alleen vanuit hier kon je bellen met jouw vaste nummer. Met VoIP ervaar je de vrijheid om overal te kunnen bellen met jouw ‘vaste nummer’. Zolang je maar toegang hebt tot het internet. Je bent dus vrijwel overal bereikbaar.
3. SIP-kanalen, de telefoonlijnen voor VoIP
Een SIP-kanaal is het onderdeel van VoIP bellen dat het meest lastige is uit te leggen. Het is iets softwarematigs en het is niet tastbaar. Simpel gezegd zijn het je nieuwe telefoonlijnen via je internetverbinding. Via een SIP trunk regelen wij dat je via deze lijnen in verbinding staat met het traditionele telefonie netwerk. Niet iedereen is al overgestapt naar het bellen via het internet.
4. Een telefooncentrale in de cloud
Met VoIP bellen in de cloud verdwijnt je fysieke telefooncentrale op locatie. Dit wordt een telefooncentrale in de cloud. Met een aparte VoIP verbinding ben je verbonden met je centrale. Binnen deze virtuele centrale regelen we je gehele telefonieoplossing. Wie is op welk nummer te bereiken, de wachtrijen, een koppeling met je CRM-pakket, belgroepen en nog vele andere functionaliteiten die naar wens zijn toe te passen. Omdat zich alles in de cloud afspeelt, heb je ook nog de keuze tussen een public of een private cloudomgeving.
Wat zijn de voordelen van VoIP?
Er zijn vele voordelen van VoIP en het bellen via het internet. De eerste die je overal tegenkomt is dat het goedkoper is. Dat klopt. Daar komt nog eens bij dat je maandelijkse uitgaven beter zijn te voorspellen. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand per gebruiker voor je telefonieomgeving en de functionaliteiten. Je hebt geen uitgaven meer aan een dure fysieke telefooncentrale waar je periodiek nog eens uitgave aan hebt voor updates en onderhoud.
1. Al je communicatie middelen komen samen
Met VoIP kan je alle vormen van communicatie samenbrengen. Op je telefoon, tablet of laptop. Bundel naast het bellen alle andere communicatiemiddelen samen op één apparaat. Denk aan fax, voicemail, e-mail en videobellen.
2. Met VoIP ben je overal bereikbaar
Zoals eerder gezegd, ben je overal bereikbaar op je vaste nummer.
Onze klanten bellen met ‘vaste nummer’ via een laptop of onze mobiele telefoon. We blijven volledig beschikken over de functionaliteiten die wij op onze werkplekken op kantoor hebben. Denk hierbij aan het doorverbinden van gesprekken en het zien welke collega in gesprek is, of ze nu met hun vaste toestel of mobiel aan het bellen zijn.

3. Telefonie via het internet is toekomstbestendig
Er zijn nog genoeg voordelen van VoIP die je kan lezen op onze hosted telefonie pagina. Een laatste en erg belangrijk voordeel is dat het toekomstbesteding is. Internet zal blijven bestaan en leveranciers van telefonie richten zich volledig op telefonie via het internet. Met VoIP worden de mogelijkheden ook groter als het gaat om ontwikkeling van functionaliteiten waar je sneller en efficiënter mee kan werken. Een koppeling met je CRM-pakket is hier een voorbeeld van.
De nadelen van VoIP
Eigenlijk zijn er vrijwel geen nadelen van VoIP. Zo wordt er wel benoemd dat je vaste toestellen afhankelijk zijn van stroom. Bij een stroomstoring zou je dan niet meer bereikbaar zijn op deze toestellen. Een automatische doorschakeling naar je mobiele telefoon is bijvoorbeeld een oplossing voor dat probleem.
Je hebt nieuwe bureautoestellen nodig
Je hebt voor VoIP bellen speciale VoIP telefoons nodig. Je oude analoge of digitale toestellen kan je niet meer gebruiken. Je kan er natuurlijk voor kiezen om volledig over te gaan op mobiele telefoons of te gaan werken met softphones. Je kan dan nog steeds bellen en gebeld worden op je vaste nummer. Wanneer je toch bureautoestellen wilt blijven gebruiken dan weet je dat je in ieder geval, zoals eerder genoemd, investeert in een toekomstbestendige telefonieoplossing.
Hebben we je vraag ‘wat is VoIP?’ zo beantwoord?
We hopen dat alle vragen over VoIP bellen voor je duidelijk zijn. Maar er is nog zoveel meer over te vertellen. De voordelen van deze vorm van telefonie via het internet zijn per type organisatie weer anders. Je betaalt in ieder geval nooit te veel. Met een hosted telefonie oplossing kan je maandelijks het aantal gebruikers binnen je telefonieomgeving op en afschalen.
Meer weten over VoIP?
Wil je meer weten of onze telefonieoplossingen aansluiten op jouw telefonie wensen? Neem dan contact met ons op. Dit kan je telefonisch doen via 0182-599599. 

 

 

Naar boven

..